Wat is Kabbala?

Wanneer je luistert met je hart naar een hele beroemde vraag, weet ik zeker dat al je twijfels – over of je wel of geen Kabbalah moet gaan studeren – als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het is een bittere en eerlijke vraag en wordt gesteld door alle mensen op aarde, namelijk:”Wat is de betekenis van mijn leven?”

Rabbi Yehuda Ashlag

Wat is Kabbala?

Kabbala is een mystieke, spirituele weg om de Torah te leren en te begrijpen. De ‘Nigla’ is het concrete, het lichaam; de Kabbala is de ziel van het abstracte. Aldus Rabbi Moshè Cordovero.

Rabbi Moses ben Jacob Cordovero, (1522–1570).

Het begin:

א  בְּרֵאשִׁית, בָּרָא אלקים, אֵת הַשָּׁמַיִם, וְאֵת הָאָרֶץ.
ב  וְהָאָרֶץ, הָיְתָה תֹהוּ וָבֹהוּ, וְחֹשֶׁךְ, עַל-פְּנֵי תְהוֹם; וְרוּחַ אלקים, מְרַחֶפֶת עַל-פְּנֵי הַמָּיִם.
ג  וַיֹּאמֶר אלקים, יְהִי אוֹר; וַיְהִי-אוֹר.

Cursus Kabbala

Kabbala wordt wel omschreven als de mystieke traditie, de ziel van de Thora.

Duizenden jaren lang is het een verborgen traditie geweest waarbinnen kennis van generatie op generatie mondeling werd overgedragen en waar niet zomaar iedereen toegang toe had.

In deze tijd is kennis van kabbala beschikbaar voor wie daar moeite voor wil doen.

De concepten en doctrines van Kabbala maken het mogelijk inzicht te verwerven omtrent de Goddelijke realiteit, de verhouding tussen het Goddelijke en de Schepping, de plaats van de mens daarin en het uiteindelijke doel van de schepping.

Waar haal je die kennis vandaan?

Op iedere straathoek zo lijkt het wel, spreekwoordelijk dan natuurlijk, want tegenwoordig wenden wij ons tot het fenomeen internet om uit te zoeken waar we informatie vandaan kunnen halen. Dan blijkt dat er een onwaarschijnlijke hoeveelheid websites, instellingen boeken en publicaties over het onderwerp voor handen is.

Waar ga je beginnen??  Welke informatie is betrouwbaar??

Voor je besluit je blindelings in de ‘Kabbala-jungle’ te storten, het volgende:

De universele kennis van Kabbala wordt van oudsher bewaard en overgedragen binnen het Jodendom. Ook in onze tijd wordt die kennis nog steeds bewaakt en overgedragen door leraren die hun kennis op zuiverheid toetsen binnen de traditie.

Het betreft omvangrijke en diepgaande kennis die zorgvuldig geformuleerd moet worden en vooral ook zorgvuldig afgestemd moet worden op degene die kennis wil vergaren.

Dat kan eigenlijk alleen als het wordt overgedragen zoals dat altijd al het geval is geweest, door studie en vervolgens weer door toelichting en uitleg van een leraar.

De Rabbijn

Rabbijn Juda Groenteman is in 1945 geboren te Amsterdam.
Na zijn studie aan het Rabbinical College in Morriston, New Jersey, USA, studeerde hij aan de Talmoed Hogeschool (Jeshiwot) Hadar Thora in Crown Heights, Brooklyn, New York en aan de Thora Or te Jeruzalem.

De rabbijn is werkzaam op het gebied van Kabbala en Chassidoet voor Joodse onderwijsinstellingen en instituten in de USA en Israël.

Momenteel woont rabbijn Groenteman in Jeruzalem en is als docent verbonden aan het Multimedia Instituut voor Joodse studies Beth HaMidrash te Jeruzalem.

Zijn werkzaamheden richten zich vooral op de Nederlandse euregio en hij verzorgt speciale korte Engelstalige studieprogramma’s voor universiteitsstudenten, die tijdelijk in Israël verblijven.

Op de Nederlandstalige website www.bethhamidrash.org publiceert de rabbijn wekelijks, is veel interessant materiaal te vinden en kan hij persoonlijk geraadpleegd worden over specifiek Joodse onderwerpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *